جراحی بینی

انواع تکنیک های عمل بینی:

یکی از سوال های متداول برای زیباجویان ،انواع عمل های جراحی بینی است که معمولا با توجه به تشخیص پزشک در زمان مشاوره ی قبل ازعمل جراحی و باتوجه به فرم و نوع بینی و تسلط جراح به آن تکنیک مشخص میشود که به دو دسته ی عمل راینوپلاستی باز و راینوپلاستی بسته تقسیم میشوند. در ادامه بیشتر با این دو تکنیک آشنا میشویم.

طریقه ی عمل بینی به روش باز:

پس از بیهوشی عمومی در جراحی بینی باز یا Open rhinoplasty ،  پزشک یک برش کوچک در قسمت غضروفی بینی  (columella) و لبه داخلی پره ها ایجاد میکند که از این طریق میتوان بینی را بالا برد و به پشت و نوک بینی دسترسی پیدا کرد به طوری که تمام ساختمان بینی قابل مشاهده باشد.

درادامه پزشک جراح میتواند غضروف کناری-بالایی را از تیغه ی میانی بینی جدا کند و مراحل بعدی عمل بینی را آغاز کند. از این روش برای حل مشکلات جدی تر بینی استفاده میشود.

طریقه ی عمل بینی به روش بسته:

در روش closed rhinoplasty  تمام برش ها در قسمت داخلی بینی هستند. در این روش دو برش داخلی در داخل سوراخ های بینی ایجاد میکنند و پس از ان اسکلت و پوست بینی را به مقدار کمی از هم جداکرده و به سمت بالا نگه میدارند و سپس میتوانند تغییرات دیگر و مراحل بعدی عمل را انجام دهند.

عمل بینی بسته بیشتر برای اعمال تغییرات کوچک و جزیی انجام میشود.

عمل بینی بسته بهتر است یا باز؟

هرکدام از عمل های زیبایی به روش بسته یا باز مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. در عمل جراحی به روش بسته جراحات ، تورم و کبودی کمتر و جای برش ها مشخص نمیباشد، مدت زمان جراحی عموما کوتاه تر و به طور میانگین یک ساعته است. با توجه به شرایط و جراحات کمتر، طبیعتا دوره ی نقاهت بعد از عمل هم کوتاه تر است اما در عمل جراحی به این روش محدودیت هایی برای جراح وجود دارد و اغلب برای اصلاح ایرادات جزیی انتخاب میشود.

مزایای جراحی بینی به روش باز:

طبیعتا ابتکار عمل بیشتر جراح و برطرف کردن نقص های موجود با دقت بیشتر و راحت تر بودن عمل پیوند غضروف، ترمیم پل و یا نوک بینی و اصلاح انحراف و کجی بینی در این روش برای جراح راحت تر و برای زیباجو با نتایج بهتری همراه است.

انتخاب جراح خوب چقدر بر روی نتایج عمل بینی تاثیر دارد؟

باتوجه به اینکه بینی در قسمت مرکزی چهره قرار دارد لذا نقشی کلیدی برای ایجاد هماهنگی و تناسب در چهره را ایفا میکند. وجود نقص، عدم توازن و مشکلات تنفسی در بینی و یا دلخواه نبودن فرم آن افراد را به سمت عمل های جراحی اصلاحی و زیبایی سوق میدهد. در این شرایط اولین مولفه ای که زیبا جو باید به ان توجه کند انتخاب پزشک مناسب و حاذق است. چرا که جراحی بینی از عمل های با ریسک بالا، پرخطر و پیچیده به حساب میآید. زیباجو باید همچنین دقت کند که پزشک مورد نظر در عمل های جراحی متناسب با نوع بینی او تجربه و سابقه ی خوبی داشته باشد تا علاوه بر زیبایی و تناسب با چهره ، مهم ترین فاکتور یعنی تنفس هم پس از عمل به مشکل نخورد. مشاوره های قبل از عمل جراحی و استفاده از تجربیات دیگران راهی مناسب برای محک زدن این امر هستند.

انواع بینی:

نوع و فرم بینی هرکس مخصوص او و متفاوت از دیگران است، اما به هر روی انواع بینی را میتوان در سه دسته جایگذاری کرد، بینی استخوانی، بینی گوشتی و بینی ترکیبی. این تفاوت در ظاهر و ساختار باعث میشود که نوع و تکنیک های عمل جراحی هم متفاوت باشد ، پس زیباجویان باید به این امر دقت کنند که پزشک معالجشان سابقه ی خوبی در جراحی هایی با تایپ بینی آنها داشته باشد. در ادامه به بررسی و ارائه ی مشخصات بیشتر از هر نوع میپردازیم.

بینی گوشتی:

نوع دیگر انواع بینی ها بینی گوشتی است که معمولا دارای پوستی ضخیم و همچنین بافت غضروفی ضعیف هستند. نوک این بینی ها اغلب گرد و پهن است وغدد فعال چربی هم در زیر پوست آن وجود دارند. اما همانطور که انتظار میرود نتایج عمل این نوع بینی ها محدود است و مهارت و تجربه ی جراح بسیار در نتیجه ی نهایی آن دخیل است. البته دوره ی نقاهت و مدت زمان عمل جراحی هم نسبت به بینی های استخوانی بیشتر است.

بینی ترکیبی:

متداول ترین نوع بینی در کشور ما انواع بینی های ترکیبی میباشد که میتوانند همزمان قوز در پل بینی و پوستی ضخیم و نوک گرد و گوشتی در انتها داشته باشند. با توجه به ضخامت پوست و استحکام غضروف ها نتایج جراحی این نوع بینی متفاوت است.

بینی استخوانی:

اغلب به بینی های قوز دار که پوست نازکی دارند بینی استخوانی میگویند. این نوع بینی از لحاظ بافت دارای بافت غضروفی محکم است که این ویژگی ها موجب قرار گرفتن آن در ردهی مناسب ترین نوع برای عمل جراحی باشد. و در حالت عادی دست جراح برای عمل به روش فانتزی و یا عروسکی و همچنین گرفتن نتیجه ی مطلوب باز است. همچنین مدت زمان عمل جراحی و دوره ی نقاهت پس از آن هم کمتر است.

جراحی بینی گوشتی:

جراحی این نوع بینی به تبحر و مهارت بیشتری احتیاج دارد. چراکه در صورت عمل با روش های قدیمی و یا بدون تبحر امکان بازگشت این نوع بینی به حالت اولیه و قبل از عمل وجود دارد به همین علت یکی از عمل های پیچیده در رینوپلاستی است. برای این عمل اسکلت و غضروف بینی باید تقویت شود و همزمان هم درصورت کوچک کردن پره های بینی از عرض میتواند ظاهر باریک تر و متناسب تری به خود بگیرد. باید توجه داشت که تمام بینی های گوشتی برای عمل مناسب نیستند. مشاوره های پیش از جراحی میتوانند برای بررسی دقیق تر شرایط شما برای عمل مناسب باشند.

عمل بینی فانتزی:

عمل بینی به سبک فانتزی یا عروسکی به نوعی از بینی میگویند که تمرکز جراح بر روی کوچک کردن بینی به مقدار زیاد و قوس بیشتر از نیمرخ که نوک بینی هم به شکل سربالا دربیاید است. این نوع بینی با اینکه محدودیتی برای انوع بینی های قبل از عمل ندارد و میتواند بر روی هر بینی گوشتی و استخوانی نتیجه بخش باشد اما بیشتر برای صورت های گرد، ظریف و کوچک مناسب است. در جلسات مشاوره ی قبل از عمل میتوانید با مشورت با پزشک خود و بررسی تناسب های صورتتان و اینکه آیا این فرم بینی برای شما مناسب است یا خیر با پزشک خود مشورت کنید.

عمل بینی نیمه فانتزی:

این نوع عمل ترکیبی از جراحی بینی به صورت طبیعی و فانتزی به طور همزمان است. در این نوع ، نوک بینی کمی از حالت طبیعی بالاتر و کمی از بینی فانتزی پایین تر است. همچنین قوس ملایم  بینی ، تناسب چهره و غیر طبیعی به نظر نرسیدن یکی از مهم ترین مولفه های مورد توجه است.

جراحی بینی استخوانی:

جراحی بینی استخوانی، که به آن راینوپلاستی استخوانی نیز گفته می‌شود، نوعی عمل جراحی بر روی بینی است که هدف آن تغییر شکل بینی یا بهبود عملکرد تنفسی بینی از طریق اصلاح ساختار استخوانی و غضروفی است. این نوع جراحی عمدتاً بر روی قسمت استخوانی بینی تمرکز دارد، یعنی بر روی قسمت بالایی بینی که از استخوان تشکیل شده است.

استخوان‌های بینی ممکن است به دلایل مختلفی مانند آسیب دیدگی، شکستگی یا مشکلات مادرزادی نیاز به تصحیح داشته باشند. جراحی استخوانی بینی می‌تواند شامل برداشتن یا تغییر شکل تیغه‌های استخوانی یا ایجاد تغییرات در نوک یا پشت بینی باشد، تا ظاهر بینی زیباتر و هماهنگ‌تر با سایر ویژگی‌های صورت شود.

عمل بینی استخوانی

با جراحی بینی استخوانی به علت داشتن برآمدگی های مشهود و تاثیر گذار میتوان تغییرات بسیار زیادی را مشاهده کرد . از طریق برداشتن قوز این بینی ها و سپس متوازن کردن اجزای دیگر آن و یا حل کردن مشکلات تنفسی ایشان و تبحر و مهارت کافی برای اعمال نهایت دقت و ظرافت از سوی جراح، میتوان بهترین نتایج را بدست آورد. فیلم جراحی بینی استخوانی توسط دکتر نیکوسرشت را مشاهده بفرمایید.

عمل بینی زینی شکل:

گاهی در برخی زیباجویان مشاهده میشود که بر اثر ژنتیک، تصادف، ضربه و یا مجموعه ای از دلایل استخوان پل بینی آنها پایین تر از حالت نیمرخ عادی و نزدیک به صورت قرار دارد و به شکل یک فرو رفتگی اقرار آمیز در آمده است.

در این شرایط اولویت اول جراح تامین بافت مورد نیاز از خود بینی است اما در صورتی که این امکان وجود نداشته باشد گزینه های بعدی استفاده از برش های کوچکی از بافت گوش، دنده و یا لگن و یوند آنها به بینی است.تجربه و مهارت پزشک جراح هم امری مهم در پروسه ی این جراحی است.

جراحی انحراف بینی:

گاهی به علل مختلف تیغه ی میانی بینی به صورت صاف در میانه ی بینی قرار نگرفته و به سمتی انحراف دارد که مشکلات زیادی را برای تنفس و… ایجاد میکند. با جراحی انحراف بینی یا همان سیتوپلاستی برشی در سمت منحرف شده ایجاد میشود و پس از اصلاح فرم سپتوم بینی آن را مجددا در قسمت وسط بینی قرار میدهند. این عمل بیشتر در دسته ی عمل های جراحی درمانیست اگرچه میتواند با زیبایی هم همراه باشد. این انحراف گاهی در ظاهر بیرونی بینی مشخص و گاهی هم مشخص نیست.

جراحی بینی طبیعی(عمل بینی مردانه)

امروزه جراحی بینی طبیعی و مردانه هم مانند جراحی بینی بانوان رواج یافته است. اما با این تفاوت که در این نوع جراحی شدت تغییرات کمتر بوده و بیشتر در جهت حفظ فرم طبیعی و رفع ایرادات بینی و بهبود تنفس صورت میگیرد پس اغلب بدون تغییرات اغراق امیز و با اندکی باریک شدن و از بین رفتن پل بینی، جمع کردن سوراخ های بینی و زاویه ی نزدیک به نود درجه برای فاصله ی بین لب و بینی همراه است.

عمل بینی ترمیمی:

عمل جراحی ترمیمی یا ثانویه اغلب برای اصلاح ایرادات عمل جراحی قبلی انتخاب میشود، نظیر قرینه کردن سوراخ ها، رفع کرن انحراف و یا افتادگی نوک بینی. گاهی هم ترمیم اساسی تر نیاز است مانند تقویت غضروف و یا دوباره برش دادن استخوان سپتوم برای از بین بردن قوزی که در عمل قبلی برداشتن آن موفقیت آمیز نبوده است. این عمل بسیار حساس تر از عمل اولیه است و نیازمند مهارت و تجربه ی بالای پزشک جراح میباشد.

تفاوت عمل بینی و انحراف بینی:

هدف اول عمل انحراف بینی رفع مشکلات تنفسی به علت مسدود بودن راه تنفس در جهت کسب مجدد سلامتی و درمان است. اما ترکیب این عمل با عمل زیبایی هم یک عمل مرسوم و امکان پذیر است و میتوان از مزایای آن هم استفاده کرد. اما باید به این نکته توجه کرد که تغییراتی که به سبب عمل زیبایی اعمال میشوند مانع مجددی برای تنفس و یا باعث خون ریزی های مکرر بینی نباشند. پس جراحی هایی به سبک فانتزی یا کوچک کردن های اغراق آمیز بینی احتمالا گزینه های مناسبی برای این دسته از مراجعه کنندگان نیست.

آیا رینوپلاستی و عمل انحراف بینی را میتوان باهم انجام داد؟

خوشبختانه یکی از امکانات خوبی که درباره ی عمل های جراحی وجود دارد میسر بودن این امر میباشد. گاهی زیباجویان هم مشکلات تنفسی دارند و هم خواستار عمل رینوپلاستی اند. پزشک جراح باتجربه میتواند هردوی این عمل هارا به صورت همزمان انجام دهد و تنها تفاوت آن ها طولانی تر بودن زمان جراحی است. اما باید توجه داشت که اولویت اول این زیبا جویان باید حل شدن مشکلات تنفسی و رفع شدن مشکل انحراف بینی آنهاست.

تفاوت جراحی زیبایی خانم ها و آقایان:

عموم اقایان مدل های طبیعی را برای جراحی میپسندند تا حدی که تناسب های مرسوم مردانه در چهره شان حفظ شود اما تقاضای اکثر بانوان بینی های فانتزی، نیمه فانتزی و عروسکی است. یکی از بارز ترین تفاوت ها در این دو نوع عمل تفاوت در زاویه ی بین بینی و لب بالایی است. در خانم ها این زاویه بین صد تا صد و پنج درجه و در عموم آقایان عموما بین نود تا نود و پنج درجه است. در مورد قوس بینی از زاویه ی نیم رخ هم برعکس بانوان بینی آقایان اغلب دارای شیبی صاف و ملایم با زاویه ای بیشتر بین بینی و پیشانی است .

همچنین دوره ی نقاهت و ریکاوری پس از عمل و احتمالا کبودی های ناشی از عمل هم به علت ضخیم تر بودن بافت پوست آقایان بیشتر خواهد بود.‌

عمل بینی بدون تامپون:

تاکنون در جراحی های بینی، پس از اتمام کار برای جلوگری از خون ریزی های احتمالی بینی و حفظ کردن و تقویت استخوان برش خورده ی بینی از تامپون برای استحکام بخشیدن به بینی تا زمان ثبات و فرم گیری اولیه ی استخوان بینی استفاده شده است .امروزه با توجه به متدهای جدید و نوین جراحی ، دیگر از تامپونهای حجیم و بزرگ که مدت طولانی در بینی میماندند و خارج کردن آنها با ناراحتی بود ، دیگر استفاده نمی‌شود.

جراحی بینی برای بیماران قلبی:

عمل جراحی بینی برای بیماران قلبی اغلب بدون مشکلات حاد در دو روش باز و بسته امکان پذیر است اما همه چیز به میزان و درصد حساسیت بیماری در زیبا جو بستگی دارد. این دسته از زیباجویان قبل از عمل جراحی بینی حتما باید به پزشک معالج خود رجوع کرده و مشورت های لازم را با ایشان  انجام دهند. همچنین در انتخاب جراح متخصص خود نیز باید دقت های لازم را به عمل بیاورند.

عمل بینی طبیعی با لیزر:

امروزه در تبلیغات های زرد از عمل جراحی بینی با لیزر مخصوصا عمل بینی های گوشتی زیاد گفته میشود اما باید بدانید که با علم امروز لیزر قابلیتی برای تغییر ساختار استخوان بینی و یا رفع افتادگی نوک بینی و یا هیچ تغییر اساسی دیگری در بینی را ندارد و تنها استفاده ی آن صرفا برای برش دادن پوست بینی و یا کمک به کلاژن سازی و رفع مشکلت پوستی بینی میباشد. پس همچین سبکی در عمل جراحی بینی با تکنولوژی موجود روز دنیا عملا غیر تایید است و به جز جنبه ی تبلیغاتی ارزش دیگری ندارد.

جراحی بینی در افراد دیابتی:

افراد دیابتی قبل از هر اقدامی برای جراحی بینی باید به چند مورد توجه ویژه نشان بدهند. ابتدا لازم است برای جلوگیری از آسیب رساندن به رگ های خونی و جلوگیری از عفونت آزمایش هایی برای اندازه گیری قند خون خود انجام دهند و در صورت بالا بودن میزان آن تا حد 150 آن را کاهش دهند، وزن نرمال خود را حفظ کنند و وابسته به انسولین نباشند. هچنین باید در برابر افت قند خون هم آگاه باشند. که در صورت هماهنگی با پزشک معالج خود و رعایت این نکات و حضور در جلسات مشاوره ی قبل از عمل، ایشان هم میتوانند بدون مشکل برای جراحی بینی به دو روش باز و بسته اقدام کنند.

جراحی بینی و بارداری:

اگرچه جراحی بر روی بینی ربط مستقیمی به بارداری و اندام های مرتبط به آن ندارد اما انجام هرگونه جراحی خود خواسته در دوران بارداری به علت تورم های سراسری بدن و بیهوشی و داروهایی که برای بیهوشی استفاده میشوند ممنوع است و احتمال رسیدن آسیب های جدی به جفت و مادر و مشکلاتی از این قبیل بسیار بالا خواهد بود. همچنین برای مادران شیرده و پس از بارداری هم محدودیت هایی از جمله ممنوعیت عمل تا سه ماه و ممنوعیت شیردهی به نوازد تا حداقل یک روز وجود دارد.

مهم ترین عوارض عمل بینی چیست؟

  • ماندن جای چسب و آتل
  • عفونت
  • خونریزی های مداوم
  • کبودی و تورم صورت
  • نا متقارن شدن سوراخ های بینی
  • باقی ماندن انحراف ظاهری بینی
  • هماتوم(جمع شدن خون زیر پوست)
  • درد های موضعی
  • تورم طولانی مدت بینی
  • اختلال های تنفسی
  • آبریزش و عطسه ی کنترل نشده
  • مشکلات احتمالی بویایی
  • چسبندگی داخل بینی

چه افرادی باید بینی خود را عمل کنند؟

بیشتر افرادی که مایل به عمل بینی خود هستند یا از فرم آن راضی نیستند، یا اختلالات تنفسی دارند و یا احتمال میدهند که با افزایش سن این فرم رو به بدتر شدن خواهد رفت. پس در نتیجه آنها در دو دسته ی افراد زیباجو به دنبال تقارن و تناسبات بیشتر و دسته ی بعدی که از لحاظ پزشکی و سلامتی به عمل احتیاج دارند. که این عمل ها میتوانند برای قرینه کردن سوراخ های بینی، از بین بردن افتادگی بینی از بین بردن قوز، باریک کردن سپتوم یا پرده های بینی و… باشند. البته گاهی هم پیش می آید که بینی فرد نیازی به جراحی ندارد و صرفا به علت وسواس یا سلیقه ی زیبا جو یا … درخواست عمل دارند که پزشک معالج ممکن است بپذیرند زیباجو را عمل کنند یا خیر.

چه افرادی نباید بینی خود را عمل کنند:

اگرچه جراحی بینی یکی از پرطرفدار ترین عمل های زیبایی دنیاست اما برای تمامی افراد مناسب نمیباشد و گاهی ریسک عمل انقدر بالا میرود که پزشک انجام آن را برای زیباجو منع میکند. در صدر این دسته بندی افراد دارای بیماری های خاص مخصوصا بیماران قلبی و دیابتی هستند. در دسته های بعدی میتوان زنان باردار و افرادی که مصرف روزانه ی سیگار، قلیون، مواد مخدر و مشروبات الکلی را دارند را نام برد. این دسته افراد به علت رقیق بودن خونشان بهتر است تحت عمل قرار نگیرند. در پایان هم بیمارانی با مشکلات روحی و یا روانی هستند که احتمال تاب آوری آنها در پروسه ی جراحی بینی بسیار کم خواهد بود.

توصیه های قبل از عمل جراحی بینی:

  1. شب قبل از عمل شام ساده بخورید و حداقل ۸ ساعت قبل از جراحی ناشتا باشید.
  2. روز قبل از عمل حتما استحمام کنید و سعی کنید شب قبل از عمل حتما خواب و استراحت کافی داشته باشید.
  3. مصرف سیگار و قلیان را حداقل از یک هفته قبل از عمل قطع بفرمایید.
  4. اگر داروهای استامینوفن، ژلوفن را مرتب مصرف مینمایید حداقل از ۳ روز قبل از عمل از مصرف این داروها خودداری کنید.
  5. در صورتی که داروی خاصی را مرتب استفاده مینمایید ، حتما اطلاع دهید.
  6. اگر داروی راکوتان را که جهت درمان جوش صورت تجویز میشود در ۶ ماه گذشته مصرف کرده اید حتما اطلاع دهید.
  7. همراه داشتن برگه جواب آزمایشات و عکسهای صورتتان برای انجام جراحی ضروری است.

 

تورم بعد از عمل کردن بینی چقدر طول میکشد؟

نوع عمل جراحی و جنس پوست شما همه چیز را درباره ی دوره ی نقاهت، تورم و کبودی های پس از عمل جراحی مشخص میکند. در صورتی که عمل جراحی بسته انجام داده باشید دوره ی نقاهت شما کوتاه تر است نسبت به جراحی باز. همچنین، ضخامت پوست بینی شما هرچه کمتر باشد کبودی ها و تورم کمتر خواهد بود اما به طور معمول از ماه اول یا دوم به بعد پروسه ی کاهش تورم بینی آغاز میشود. این پروسه در بهترین حالت حدودا تا شش ماه و در بعضی موارد هم تا یک سال به طول می انجامد.

تزریق کورتون بعد از عمل بینی:

به علت مهار تورم زیاد پس از عمل جراحی بینی های گوشتی یا بینی هایی با شرایط سخت تر از حد نرمال و یا برای ازبین بردن و جلوگیری از پیشروی بافت اسکار گاهی پزشک جراح تشخیص میدهد که در دوران ریکاوری پس از جراحی و در بازه ی زمانی دو تا چهار ماههی پس از عمل به نواحی ای که تورم بیشتری دارند مانند نوک بینی و قسمت های کناری آن کورتن تزریق کند تا روند بهبودی و کاهش تورم را مانند یک کاتالیزگر سرعت ببخشد. اغلب هم یک هفته بعد از تزریق کورتون علایم بهبودی مشخص میشوند. یکبار تزریق کورتون برای برخی زیباجویان کافیست اما در بعضی موارد هم تزریق مجدد در فواصل مشخص مورد نیاز است.

ورزش کردن بعد از جراحی بینی:

به علت حساسیت مراقبت های پس از جراحی و تاثیر مستقیم آنها بر روی نتیجه ی عمل و همچنین بالا رفتن ریسک پاره شدن مویرگ ها و خون ریزی های بینی ، ورزش کردن یکی از مواردی هست که با درجه بندی های مختلف منع شده. پیاده روی آرام اغلب مجاز است مگر در مواردی که به دستور پزشک منع شده باشید. پس از هفته ی چهارم هم میتوانید ارام ارام دویدن را شروع کنید اما برای سریع دویدن  حداقل باید تا اخر ماه دوم پس از جراحی صبر کنید. دیگر ورزش ها مانند بوکس، کشتی، فوتبال، تکواندو و … که ضربه خودن به بینی در انها اجتناب ناپذیر است را هم باید تا مدت ها به صورت کامل از روتین ورزشی خود حذف کنید.

تغذیه بعد از عمل بینی:

بعد از انجام عمل جراحی زیبایی بینی به منظور برخورداری از بهترین نتیجه و عدم بروز مشكلات بیماران می بایست به توصیه ها و نکات زیر توجه نمایند:

  • داروهای تجویز شده را تا روز مراجعه جهت برداشتن گچ بینی ، مرتب مصرف کنید
  • حداقل تا ۴۸ ساعت بعد از عمل از کمپرس سرد در اطراف بینی و زیر چشم استفاده کنید .(کیسه یخ را روی صورت خود بگذارید و از فشار دادن کیسه یخ و یا از قرار دادن آن بر روی بینی خودداری کنید.)
  • صورت شما تا ۲ روز بعد از عمل ورم میکند و حداکثر تورم در روز سوم پس از عمل خواهد بود و این مساله طبیعی است.
    در روزهای اول از خندیدن و حرف زدن زیاد خودداری نمایید.
  • تا یک هفته بعد از عمل جراحی از خوردن غذاهایی که به جویدن زیاد نیاز دارد مانند: سیب، هویج، استیک، پیتزا و … خودداری نمایید و از غذاهای میکس شده ونرم شده استفاده کنید و آبمیوه و سوپ و مایعات شیرین را در وعده های غذایی خود بیشتر بگنجانیداز خوردن غذاهایی که ممکن است هضمشان برایتان مشکل باشد مانند شیر و همچنین فلفل و غذاهای تند اجتناب کنید.
  • برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکنید.
  • تا زمانی که بینی شما شکل نگرفته است از قرار گرفتن در محیط‌های شلوغ مانند مترو و اتوبوس که احتمال برخورد شما با افراد اطرافتان زیاد است خودداری نمایید.
  • در روزهای اول هنگامی که می‌خواهید از خواب بیدار شوید از افراد دیگر کمک بگیرید چون ممکن است سرگیجه و ضعف داشته باشید.
  • هنگام خوابیدن چند بالش زیر سر خود بگذارید تا سر شما بالاتر از پاهایتان قرار بگیرد و ورم کمتری در سر شما ایجاد شود و اینکه در هفته اول حتما طاقباز بخوابید.
  • از مسواک نرم استفاده کنید و سعی کنید لباس های دکمه دار بپوشید که هنگام پوشیدن با بینی شما تماس نداشته باشد .
  • با دهان باز عطسه کنید
  • در هفته های اول به علت جمع شدن ترشحات بینی و خشک شدن آن ممکن است تنفس برای شما مشکل شود برای حل این مساله شما میتوانید روزانه چند نوبت از محلول سرم نمکی با استفاده از یک سرنگ ۲۰ سی سی در حالی که در دستشویی ایستاده اید بینی خود را تمیز کنید در حین شستشو مراقب باشید چسبهای بینی خیس نشود .
  • تا یکماه پس از جراحی از فین کردن و تخلیه ترشحات بینی با فشار خودداری نمایید .
  • به مدت ۲ ماه از عینک آفتابی یا طبی استفاده نکنید در صورت نیاز میتوانید از لنز استفاده کنید.
  • در ماههای اول از قرار گرفتن در زیر نور آفتاب و محیط های خیلی گرم مثل سونا خود داری نمایید زیرا حرارت موجب تورم بافت‌ها و افزایش التهاب پوست می شود ، در صورت نیاز میتوانید هنگام قرار گرفتن در زیر نور آفتاب از کلاه های لبه دار و ضد آفتاب استفاده کنید.
  • در روزها و هفته‌های اول فرم بینی شما کاملا مشخص نیست پس از مشاهده مکرر خود در آینه خود داری نمایید و در این روزها اجازه ندهید کسی در مورد بینی شما قضاوت کند.
  • حداقل تا ۶ ماه سیگار و قلیان نکشید و حتی الامکان از افراد سیگاری دوری کنید
  • حداقل تا شش هفته از فعالیت شدید نظیر بلند کردن اجسام سنگین و حرکات شدید ورزشی خود داری نمایید به خاطر داشته باشید که ممکن است تورم در دو طرف بینی شما متفاوت باشد حتی اگر دو طرف آن به طور یکسان عمل شده باشد پس در صورت تفاوت میزان تورم، نگران نباشید.
  • چسبی که روی بینی شما قرار میگیرد جهت کاهش تورم و چسبیدن پوست بینی به اسکلت آن است پس حتی الامکان آن را خشک نگه دارید.
  • استحمام و شستشوی بدن بعد از جراحی بلامانع است ،فقط دقت کنید که صورت و گچ روی بینی شما خیس نشود.
  • بینی شما تا چند هفته بعد از عمل ممکن است بی حس باشد که برگشت این حس در ناحیه نوک بینی طولانیتر است. زمانی که نوک بینی بی حس است آن را بزرگتر احساس می کنید .(مشابه احساسی که بعد از بی حسی دندانپزشکی در لب خود دارید )
  • حتما در موعد مقرری که به شما گفته شده بین ۵ تا ۱۰ روز پس از عمل جهت برداشتن گچ و کشیدن بخیه های بینی خود مراجعه کنید.
  • قبل از مراجعه جهت اولین ویزیت بعد از عمل روز برداشتن اسپیلنت بهتر است استحمام کنید و صورت خود را کاملا بشویید تا اسپیلنت روی بینی خیس شود و راحتتر جدا شود. بعد از خروج تامپون ، شست و شوی بینی با سرم نمکی نرمال سالین به مدت ۵ هفته صبح و شب باید داشته باشید.
  • خروج ترشحات خونابه ای یا خونریزی مختصر کنار بینی و چشم در ۴۲ تا ۴۸ ساعت اول طبیعی است.

استحمام بعد از جراحی بینی:

طبق اصول کلی به علت وجود گچ روی بینی و یا تاپون ها تا یک هفته بعد از جراحی حمام کردن ممنوع خواهد بود. اما در این مدت میتوان با یک ابر یا اسفنج خیس حمام کرد. حال اگر قصد داشتید که قبل از برداشتن انها استحمام کنید به تنهایی استحمام کردن را به شما توصیه نمیکنیم. حتما یکی از نزدیکان را برای کمک کردن همراه خود برده و سعی کنید که سر و صورتتان را بدون شامپو و در خشک ترین حالت ممکن تمییز کنید.

در ویدئو زیر توضیحات دکتر نیکوسرشت در مورد حمام کردن بعد از جراحی بینی را مشاهده بفرمایید تا با خیال راحت بعد از عمل بینی استحمام کنید.

خوابیدن بعد از جراحی بینی:

جدی گرفتن توصیه هایی که برای خوابیدن بعد از جراحی بینی وجود دارد بسیار واجب است. اغلب شکایات افراد از این است که خوابشان پس از عمل جراحی مختل شده. باید بگوییم که این مشکل به علت بخیه ها و پانسمان هایی که در داخل بینی قرار دارند و راه های  هوایی و تنفسی را مسدود کرده اند کاملا طبیعی می باشد. اما با رعایت یک سری نکات میتوان در کمترین حالت آسیب رسانی شرایط را بهبود بخشید. اولین اصل این است که هرگز رو به شکم نخوابید. حالت طاق باز بهترین فرم برای خوابیدن پس از عمل بینی است. همچنین بالا نگه داشتن سر نسبت به بدن در زاویه ای حدود چهل و پنج درجه نیز برای کاهش تورم ها و کاهش اثر جاذبه لازم است.

توصیه ی بعد به شما این است که برای کم کردن آسیب های احتمالی درخواب و جلوگیری از غلت خوردن حدالمقدور به تنهایی و با رعایت فاصله از دیگران بخوابید و همچنین اطراف خود را با چیدن بالشت های محکم محصور کنید و در پایان هم از خوردن کافئین که موجب بیخوابی بیشتر میشود پرهیز کنید.

سوالات متداول شما راجع به جراحی بینی و پاسخ دکتر نیکوسرشت

  • باتوجه به مشکلاتی که فرد برای آن مراجعه کرده این زمان میتواند در بازه های مختلفی باشد. گاهی بیماران صرفا برای شکستگی های تصادفی مراجه میکنند و این شکستگی ها در یک عمل کوتاه سرپایی انجام میشوند و ماکسیمم 20 دقیقه زمان لازم دارند. غیر از آن در عمل های رینوپلاستی  و زیبایی باتوجه به بافت گوشتی یا استخوانی بینی، نازک یا کلفت بودن پوست و از همه مهم تر نوع باز یا بسته بودن عمل جراحی این زمان از یک و نیم ساعت تا سه ساعت متغییر خواهد بود.

  • یکی از مولفه هایی که درصد موفقیت عمل به آن وابسته است شکل گیری کامل غضروف های زیبا جو میباشد. اگر زیباجو در سن رشد باشد امکان تغییر شکل بینی عمل شده در سنین بالاتر وجود دارد و ممکن است به جراحی ترمیمی احتیاج پیدا کند. پس حدود سن مناسب برای جراحی بیست سال است. از طرف دیگر عواملی همچون کاهش خاصیت الاستیسیته و کشسانی پوست در طی زمان و تاثیر افزایشی جاذبه بر روی افتادگی اندام ها موجب میشود که رنج سنی 40 سال هم ماکسیمم سن مناسب برای جراحی بینی باشد. اما عمل جراحی از سن 16 تا 60 سال هم امکان پذیر است ولو نتیجه ی ایده آل را نداشته باشد.

  • اگرچه تلاش یک جراح حاذق رساندن کمترین آسیب به بافت ها و مویرگ های خونی بینی است اما خون ریزی بعد از جراحی تا سه روز ابتدایی پس از عمل و یا حتی هفته ی اول (در یک روند کاهشی) طبیعی است چرا که به هرحال تغییراتی در بافت ها و اسیب هایی به مویرگ ها وارد شده که خون ریزی نتیجه ی آن هاست. اما اگر روند خون ریزی بینی شما افزایشی بود و شدت پیدا کرد حتما برای بررسی های بیشتر به پزشک معالج خود مراجعه کنید.

  • بافت بینی پس از جراحی شروع به ترمیم خود میکند. چسب زدن صحیح و اصولی از ایجاد بافت های اضافه و یا رشد بی رویه ی بافت بینی تا حد زیادی جلوگیری میکند پس یکی از عوامل مهم در کسب نتیجه ی دلخواه جراحی است. مناسب ترین بازه ی زمانی چسب زدن بینی چهار تا هشت هفته پس از جراحی میباشد که همچنین میتوانید هفته ای یک بار هم ان را تعویض کنید.

  • به طور کلی برخلاف اکثر عمل های زیبایی، جراحی بینی در بیشتر موارد در صورت موفقیت آمیز بودن و انجام شدن در بازه ی سنی مناسب توسط یک جراح حاذق و همچنین نبود مشکلات جدی مادام العمر بوده و نیازی به ترمیم ندارد. البته مراقبت های مناسب پسا جراحی از طرف زیباجویان هم میتواند به کیفیت و ماندگاری این جراحی کمک کند.

  • جراحی طبیعی بینی یکی از سبک هایی است که میتواند برای تمامی افراد و با تمامی فرم های چهره ها مناسب باشد همچنین به علت وجود قوس و فرم مناسب و طبیعی مشکلاتی که در سبک های دیگر ممکن است به وجود بیاید را به حداقل میرساند. اگرچه سبک نیمه فانتزی هم نسبت به سبک فانتزی این گونه است اما قوس بیشتر آن نسبت به حالت طبیعی و سوراخ های کوچکتر بینی در این سبک ممکن است برای همه مناسب نباشد و قبل از عمل با مشورت های پزشک متخصص میتوان سبک مناسب با شرایط فیزیکی زیباجو را انتخاب کرد.

  • عمل جراحی رینوپلاستی که چند نوع عمل دیگر هم در زیر مجموعه ی آن قرار دارند با بیهوشی کامل زیباجو انجام میشود تا در طول عمل دردی حس نکند و همچنین کاملا بی حرکت باشد. این بیهوشی امروزه با داروهای جدید و با عوارض کمتر نسبت به دارو های سابق انجام میشود. ( استفاده از سولفوران به جای هالوتان)

  • یکی از آزمایش هایی که حائز اهمیت ویژه ای قبل از جراحی بینی است آزمایش سنجش میزان قند خون میباشد. که در این ازمایش برای کسب نتیجه ی دقیق باید تا 12 ساعت قبل از انجام تست ناشتا بود . برای ازمایش های دیگر ضرورتی بر ناشتا بود شخص نیست اما توصیه ها و منع های دارویی قبل از ازمایش را حتما با پزشک جراح خود چک کرده و برای بدست آمدن نتایج دقیق تر رعایت کنید.

  • با اینکه در روزهای قبل از عمل باید بدن را هیدراته نگه داشت و به میزان خوبی آب و مایعات مصرف کرد اما شب قبل از عمل باید شام سبک خورد و هشت ساعت قبل از عمل هم از مصرف هرگونه مواد غذایی پرهیز کرد و ناشتا بود. چرا که در غیر این صورت پس از بیهوشی در صورت خالی نبودن معده امکان بازگشت مواد غذایی وجود دارد و پروسه ی عمل جراحی به مشکل خواهد خورد.

  • بعد از عمل بینی و انتقال به اتاق ریکاوری هوشیاری اغلب بیماران حداکثر تا یک ساعت پس از جراحی بازگشته و علائم حیاتی کم کم به سطح قابل قبول میرسد. البته این مدت زمان باتوجه به نوع عمل و از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است.

  • همانطور که در ابتدای مقاله شرح دادیم، امروزه دو روش برای جراحی بینی وجود دارد. روش اول روش جراحی بسته اس که در این روش بخیه ی خارجی وجود ندارد و تمام بخیه ها داخلی هستند. اما محدودیت هایی هم برای جراح در این روش وجود دارد که نتیجتا از این روش بیشتر برای رفع مشکلات کوچک و یا اصلاحات ظریف استفاده میشود. در روش باز اما بخیه ها خارجی اند پوست کامل از روی استخوان غضروف بینی بلند میشود و جراح میتواند به راحتی ایرادات موجود را رفع کرده و سپس بخیه بزند. همچنین مدت زمان عمل جراحی به روش بسته و دوران نقاهت پس از جراحی آن نیز از عمل بینی به روش باز کمتر است.

  • عمل جراحی بینی یک عمل تهاجمی در نقطه ی حساسی از بدن است که در طی آن پوست و استخوان بینی از یک دیگر جدا میشوند و در پایان و پس از تمام مراحل برش و بخیه به حالت قبلی برگردانده میشوند اما در مسیر ریکاوری پس از جراحی این پروسه به علت انواع واکنش های التهابی و تجمعات مایع بین سلولی به جهت ترمیم بافت ها امکان تورم بینی بالاست که یک امر طبیعی تلقی میشود. البته با گذشت زمان و ترمیم این آسیب ها و رعایت توصیه های پزشک هم تورم اولیه ی بلافاصله پس از  جراحی و هم تورم ثانویه ی بعد از آن به مرور کمتر خواهند شد و جای نگرانی وجود ندارد.