چه زمانی باید آزمایشات قبل از عمل بینی انجام شوند؟
در حال حاضر عمل بینی به عنوان یکی از جراحیهای پرطرفدار در کشور محسوب میشود. این عمل علاوه بر جنبه زیبایی، در بسیاری از موارد برای درمان مشکلات تنفسی به کار میرود. به این نکته توجه کنید که عمل بینی از جمله جراحیهای تهاجمی بوده و برای بسیاری از افراد با بیماریهای خاص، ممنوع میباشد. بنابراین به منظور بررسی سلامت و عدم ابتلا به بیماریهای خاص، آزمایشاتی قبل از جراحی بینی از بیمار گرفته میشود.
بهترین زمان برای انجام آزمایش قبل از جراحی
زمان طلایی برای انجام آزمایشهای قبل از عمل بینی، در حدود ۳ تا ۶ هفته قبل از انجام این جراحی میباشد. لذا پزشک جراح از بیمار میخواهد تا ۳ تا ۶ هفته قبل از این جراحی، تستهای مورد نیاز را انجام دهید و جواب آزمایشهای خود را در اسرع وقت در اختیار جراح قرار دهید. جراح متخصص پس از بررسی کامل این آزمایشها و وضعیت سلامتی بیمار، در صورت بروز کوچک ترین ایراد، انجام عمل بینی را به تعویق میاندازد.
آزمایشهایی که باید قبل از عمل بینی انجام دهید
جراح متخصص قبل از عمل بینی، آزمایش هایی را به منظور بررسی وضعیت سلامتی بیمار تجویز خواهد نمود. لذا در صورتی که قصد عمل بینی خود را دارید، بهتر است انجام این آزمایشها را برای جلوگیری از بروز عوارض پس از عمل، جدی بگیرید.
تستهایی که قبل از جراحی زیبایی بینی درخواست میشوند، باید حداقل شش هفته قبل از جراحی و حداکثر ۲ هفته قبل از آن تکمیل شود. این تضمین میکند که نتایج به روز هستند. بهترین زمان برای تکمیل آزمایشات قبل از عمل جراحی زیبایی بینی، حداقل سه تا شش هفته قبل از جراحی است. اگر کمتر از سه هفته به عمل جراحی باقی مانده باشد، باید آزمایشات را در اسرع وقت تکمیل کنید.
هزینه انجام آزمایش قبل از عمل بینی چقدر است؟
آزمایشاتی که جراح بینی قبل از شروع عمل تجویز میکند عبارت اند از:
تست خون
در ضمن این تست، احتمال ابتلای فرد به بیماریهای عفونی را نیز مشخص میکند. در صورت تشخیص ابتلای بیمار به عفونت و التهاب، جراح، عمل بینی را به تعویق انداخته و داروهایی را برای تسریع درمان تجویز خواهد نمود.
آزمایش انعقاد خون
تست انعقاد خون آزمایشی است که در آن، میزان لخته شدن خون پس از خونریزی مورد بررسی قرار میگیرد. هنگام ایجاد آسیبهای پوستی، بخشی از خون لخته شده و از خونریزی در ناحیه آسیب دیده جلوگیری میکند. اما این لخته خون به هیچ عنوان نباید وارد گردش خون شود؛ چرا که در این صورت، لخته همراه با گردش خون حرکت نموده و باعث بروز مشکلات قلبی و مغزی خواهد شد.
آزمایش ایدز
آزمایش ایدز از جمله آزمایشهایی است که باید قبل از انجام جراحی بینی انجام شود. البته انجام این آزمایش علاوه بر عمل بینی، برای تمامی جراحیهای دیگر نیز لازم و ضروری میباشد. زیرا برای انجام عمل بینی باید سیستم ایمنی قوی باشد و به بیماریهایی مانند ایدز و نقص ایمنی مبتلا نباشید.
آزمایش قند خون
این جراحی برای افرادی که قند بالایی دارند مخاطرات زیادی خواهد داشت. لذا در صورت ابتلا به بیماری دیابت، حتماً با پزشک خود در زمینه جراحی بینی مشاوره نمایید.
آزمایش بارداری
یکی از مهم ترین آزمایشاتی که قبل از جراحی بینی از بانوان میگیرند، تست بارداری است. زیرا در صورت باردار بودن متقاضی، اجازه عمل بینی به او داده نخواهد شد. چرا که استفاده از داروی بیهوشی و همچنین مصرف مسکن بعد از عمل بینی، برای زنان باردار بسیار خطرناک بوده و باعث آسیب به جنین میشود.
داروهای پیش از عمل جراحی بینی
ممکن از پیش از عمل بینی در حال مصرف داروهای خاصی باشید. در جلسه مشاورهای که با جراحتان دارید بایستی تمامی داروهایی که مصرف میکنید را به پزشک اطلاع دهید؛ چه داروهای نسخهای و چه داروهای بدون نسخه و حتی داروهای گیاهی و گیاهان دارویی که مصرف میکنید. ممکن است لازم باشد تعدادی از داروها قطع شوند و بعد از حراحی مصرفشان از سر گرفته شود.
یک داروی مهم که ممکن از پیش از حراحی بینی در حال مصرف آن باشید و میتواند روی نتایج جراحی و ترمیم زخم اثر نامطلوب داشته باشد داروی Isotretinoin (ایزوترتینوئین) با برند راکوتان یا Accutane یا ژنی ترت (Genitret) یا نرم اسکین (Norm skin) و ... میباشد. این دارو (ایزوترتینوئین) میتواند روند ترمیم زخم را کُند کند و ظاهر زخم را تحت تاثیر قرار دهد. برای همین توصیه میشود ۶ ماه پیش از عملهای جراحی الکتیو از جمله جراحی زیبایی بینی آن را قطع کنید. این احتیاط به دلیل ترس از تأثیر نامطلوب روآکوتان بر متابولیسم بافت همبند و متعاقباً بهبود زخم است. تحقیقات نشان داده که رتینوئیدها فعالیت کلاژناز را سرکوب میکنند، که ممکن است منجر به تجمع بیش از حد کلاژن و در نتیجه ایجاد اسکار هیپرتروفیک و کلوئیدی شود.
البته گزارشهایی وجود دارد که ایزوترتینوئین ممکن است با کاهش ضخامت پوست همراه باشد، به خصوص در بیمارانی که پوست بینی ضخیم دارند و جراحی بینی برای آنها چالش برانگیزتر است. این به این معنی نیست که اگر بینی گوشتی دارید حتما به دنبال مصرف ایزوترتینوئین باشید. ایزوترتینوئین عمدتاً در بیماران با پوست بینی ضخیم که دارای بیش فعالی چربی هستند مؤثر است و بهترین نتایج با دوز کم برای حداقل 4 ماه نسخه به دست میآید. در همین حال، به دلیل عوارض جانبی آن، از جمله اهمیت تراتوژن بودن آن (هر عاملی که در طی رشد و نمو جنین باعث تغییر دائم شکل و عملکرد اندام شود)، درمان ایزوترتینوئین باید شخصی سازی شده و تحت نظارت متخصصان پوست باشد. یعنی تمام مزایا و معایب درمان با ایزوترتینوئین و همچنین سوابق پزشکی بیمار باید با هم بررسی شود. این موارد باید به طور واضح برای بیمار توضیح داده شود و سپس تصمیم نهایی گرفته شود.
سخن آخر
آزمایشات قبل از عمل بینی باید ۳ تا ۶ هفته قبل از جراحی انجام شوند تا جراح بتواند به طور کامل از وضعیت سلامتی شما مطلع شود و هرگونه مشکل بالقوهای را شناسایی کند و برنامهریزی دقیقتری برای عمل شما داشته باشد تا خطرات احتمالی را به حداقل برساند. به همین دلیل، بهتر است این آزمایشات را در زمانی انجام دهید که فرصت کافی برای بررسی نتایج و مشاوره با جراح داشته باشید و به توصیههای پزشک قبل از عمل جراحی بینی عمل کنید.